Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület

a  Genealógiai és Heraldikai Világszövetség, valamint a

Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének tagja

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület célja az erdélyi történelmi jelképek – címerek, pecsétek, zászlók – kutatása, és a kutatási eredmények népszerűsítése hazai magyar és román nyelvű, magyarországi, valamint nemzetközi konferenciákon, hazai és külföldi folyóiratokban. Továbbá tematikus konferenciák szervezése, saját kiadványok megjelentetése. Az egyesület tanácsadást is vállal, segít a közigazgatási egységek címerének és zászlajának megtervezésében. Az egyesület szorgalmazza a történelmi jelképek használatát, és határozottan kiáll a több évszázados szimbólumok változatlan alkalmazásáért.

Az egyesület elnöke dr. Szekeres Attila István heraldikus, a Nemzetközi Címertani Akadémia tagja

Kapcsolat: herald.vexil [kukac] gmail.com

A Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének tagja

A Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének (Fédération internationale des associations vexillologiques – FIAV) tagjává fogadták az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet, határozott a Világszövetség Ljubljanában tartott közgyűlése. Ezáltal a sepsiszentgyörgyi székhelyű szervezet a FIAV egyetlen romániai aktív tagjává vált.

A FIAV közgyűlését a Szlovénia fővárosában szervezett, 2022. július 11–15-e között zajló 29. Zászlótudományi Világkongresszus keretében tartották július 12-án délután. Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület tagfelvételi kérelmét a szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja tartotta fenn. Elmondta, a 2014-ben alakult, következő év január 6-án hivatalosan bejegyzett Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület sikeres nemzetközi szereplései között említhető előadással való részvétel a 32., 33. és 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson 2016-ban Glasgowban, 2018-ban a franciaországi Arrasban és 2021-ben Madridban, a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson 2017-ben Londonban, a 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián 2018-ban a lengyelországi Cieszynben, a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumán 2019-ben Varsóban. Ezen kívül számos hazai konferencián való részvétel, egy nemzetközi és egy regionális konferencia, címerkiállítások szervezése, zászlókiállítások megnyitása szerepel a tevékenységei között. Az egyesület partnerségében öt szakkönyv jelent meg. Az egyesületet 2019-ben tagjává fogadta a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség is.

Az Európán kívül észak- és dél-amerikai, ausztráliai, afrikai és ázsiai részvétellel zajló Zászlótudományi Világkongresszus nyitó napján az egyetlen romániaiként, egyetlen magyarként részt vevő Szekeres Attila István is előadást tartott, Erdélyi történelmi zászlók címmel. Ennek kertében bemutatta az egyesület által összeállított Erdélyi történelmi zászlósort, amely eredeti zászlók másolataiból, illetve a szakirodalomból ismert zászlók rekonstrukcióiból tevődik össze.

Az egyesület elnökének a Zászlótudományi Világkongresszuson való részvételét, valamint az Erdélyi történelmi zászlósor kivitelezését Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata támogatta. A zászlósor kiegészítéséhez Hargita Megye Tanácsa és a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum adott kölcsön zászlókat a Székely-, illetve a Magyar történelmi zászlósorból. Az egyesület és elnöke köszönetét fejezi ki a támogatásért.

Támogatók

 

Részvétel a 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson

Az erdélyi rendek – vármegyék, székelyek és szászok – címerhasználatáról tartott előadást dr. Szekeres Attila István, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke 2021. október 21-én Madridban, az őfelsége, VI. Fülöp, Spanyolország királya fővédnökségével október 20–23-a között tartott 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson.

Ez alkalommal (október 20-án) tartották a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség küldöttgyűlését, melyen szintén részt vett az Egyesület elnöke. Szintén ez alkalommal (október 21-én) Madridban tartotta meg éves közgyűlését a Nemzetközi Címertani Akadémia, melynek Szekeres Attila István levelező tagja.

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnökének a világkongresszuson való részvételét támogatta a Bethlen Gábor Alap. Köszönet érte!

 

Comments are closed.